Als je een motorjacht of zeiljacht gaat huren en graag je hond of ander huisdier mee wilt nemen, dan moet je daar goed rekening mee houden bij het boeken van een boot. Want een hond of kat aan boord van het schip wordt door veel bootverhuurbedrijven niet toegestaan. De verhuurders hebben dit altijd wel vermeld op hun website. Het komt ook voor dat bij 1 bootverhuurbedrijf het op enkele schepen niet wordt toegestaan en bij andere schepen juist wel. Dit ligt dan aan de leeftijd van het schip en de huurprijs. Wanneer huisdieren wel zijn toegestaan, worden er meestal extra schoonmaakkosten in rekening gebracht én kosten voor de hond. Houd hier dus rekening mee in je budget.
Foto: De Hoek Watersport
Circa een op de vier huurboten heeft een hond mee aan boord. Ook voor honden is veiligheid op en rond de huurboot erg belangrijk. Dieren hebben moeite met het inschatten van risico’s, voor hun veiligheid zijn zij dan ook afhankelijk van hun baasje. Van jou dus! Naast het welzijn van je hond moet je ook voorkomen dat je huisdier jou en andere watersporters in gevaar brengt. Veiligheid bij honden op een boot kent extra voorzieningen en veiligheid hulpmiddelen. Daarnaast is een goede begeleiding en gewenning rondom het water en het schip belangrijk. Zo kun je ervoor zorgen dat het varen met een hond aan boord veilig is. Naast de motorboten zijn er uiteraard diverse soorten bootverhuur in Friesland waar dit voor geldt.
Als “baasje” weet je dat honden op een geheel eigen wijze communiceren. Om die signalen van je hond te kunnen begrijpen moet je op de hoogte zijn van het gebruik van lichaamstaal, signalen en gedrag. Wanneer je dit beheerst, dan kun je snel reageren bij signalen van opwinding, onrust en angst. Als een hond in paniek raakt dan komt het vaak voor dat je trouwe viervoeter hierbij ook anderen in mogelijk gevaar brengt. Zeker op de beperkte ruimte van een boot. De juiste communicatie tussen baas en hond is dus extra van belang als je gaat varen met de hond aan boord, vooral als je voor de eerste keer gaat varen met een huurboot.
Voordat je met de huurboot vertrekt voor een welverdiende vaarvakantie is het van belang dat je de hond eerst even laat wennen aan de nieuwe en beperkte omgeving waar die de komende tijd moet verblijven. Als jullie hond zich op z’n gemak voelt zal deze minder snel iets overkomen of gevaar veroorzaken dan wanneer de hond zich gestrest voelt. Dit zal i.v.m. trillingen en geluid van de dieselmotor beter gaan als je elektrisch gaat varen in Friesland met een elektrisch motorjacht, zeiljacht of elektrische sloep. Bespreek met de andere opvarenden dat de hond bij het wachten bij bruggen of sluizen niet in een situatie komt dat deze van boord kan springen.
De meeste honden kunnen prima zwemmen. Maar in een afwijkende omgeving, vaak op een uitgestrekt water, kan je hond anders reageren dan dat je gewend bent. Ook de mogelijkheid om weer aan boord van het schip te komen is vaak moeilijk en zeer afwijkend van de situatie aan wal. Ook dit kan stress voor je hond opleveren. Hou hier dus rekening mee. En laat je hond alleen zwemmen bij warm weer, zodat deze snel aan boord of aan wal kan drogen, zodat het schip niet onnodig vervuild wordt met blijvende vlekken en geuren. Dit zal zeker ten koste gaan van de betaalde borg voor het huren van de motorboot of zeilboot.
Laat de hond een goed passend borsttuig dragen, zo heb je iets om hem aan vast te pakken als deze in het water valt of moeilijk aan boord kan komen. Er zijn zelfs ook speciale zwemvesten voor honden verkrijgbaar. Zorg voor een pikhaak aan boord of een bootladder voor honden, veiligheidsnet of hekjes in de gangboorden en een honden loopplank. Deze zaken dragen bij tot de veiligheid van jouw hond aan boord.
De lichaamstemperatuur van een hond is 38 tot 39 graden Celsius. Als jouw huisdier te lang in het water is geweest bij een lage watertemperatuur, kan deze onderkoeld raken. De verschijnselen zijn dan o.a. rillen, futloos, zwakke ademhaling, stuiptrekkingen of verward gedrag. Maak jouw hond in zo’n situatie snel droog en dek hem toe met een warme deken. Probeer om de hond warm water te laten drinken. Doe dit echter niet bij versuftheid en coma. Vaar z.s.m. met je boot naar vaste wal zodat je direct een dierenarts in kunt schalen als dat nodig blijkt te zijn.
Een hond kan niet zweten en kan hierdoor snel oververhit raken. Oververhitting bij een hond vindt plaats bij een lichaamstemperatuur boven de 40 graden. Om dit te kunnen waarnemen moet je letten op: Rode slijmvliezen, hijgen, kwijlen, sloomheid, braken en bewusteloosheid. Je kunt je hond dan koelen met koud water, vooral in de liezen. Laat een oververhitte hond echter nooit in het water om af te koelen. Hierbij kan je huisdier een shock oplopen. Dek de hond ook niet af met natte doeken. Raadpleeg altijd een dierenarts. Laat je hond dus niet te lang in de zon liggen en laat hem nooit achter in een afgesloten boot. Zorg voor voldoende vers en fris drinkwater en maak eventueel gebruik van een coolmat.
Je kunt natuurlijk ook een elektrisch motorjacht huren. Hiermee ben je natuurlijk goed bezig voor het milieu. En dan zul je wel denken "wat heeft dat nu te maken met een hond aan boord", maar een elektrische motorboot of elektrische sloep huren staat garant voor rust aan boord. Geen gebrom van de motor en een elektrische boot snijdt strak en stil door het water, wat jouw hond dus ook weer iets meer rust geeft. Over de hele vaarvakantie heeft dat toch zeker wel een positief effect op jouw hond. Let wel even op voordat je een elektrisch motorjacht of sloep gaat huren, want bij de nieuwste elektrische boten komt het voor dat er geen hond mee mag. Verdiep je er dus maar eerst in welke soorten motorboten er allemaal zijn.
Laat je door deze ernstige opsommingen niet ontmoedigen om je hond mee te nemen als je een motorjacht of zeiljacht gaat huren. Als je er goed mee omgaat dan kunnen zowel de honden als hun baasjes prima genieten van een heerlijke vaarvakantie in Friesland. Informeer vooraf wel of je een hond mee mag nemen aan boord zodat je vooraf weet wat de totale kosten zijn als je een boot gaat huren.
Veel plezier samen!
Een borsttuig of honden zwemvest om de hond te kunnen grijpen in bepaalde situaties. Een loopplank zodat de hond eenvoudig de boot op en af kan lopen. Huur een elektrische motorboot om continu geluid en trillingen te voorkomen. En een net of hekje om de doorgang van binnen naar buiten af te sluiten terwijl de deur open blijft zodat er frisse lucht in de kajuit komt.
Als je een boot gaat huren en je neemt een hond mee dan kun je het beste kiezen voor een boot met een open kuip. Dat is een boot waarbij de salon gelijkvloers is met het achterdek, ofwel de open kuip. De hond kan lekker doorlopen naar buiten en als je wilt dat de hond binnen blijft, bijvoorbeeld bij het aanleggen, dan sluit je de tussendeuren of zet deze op een kiertje.