Als je een boot gaat huren in Friesland of elders in Nederland, dan gaan we er hier vanuit dat dat altijd een jacht of boot is met een lengte korter dan 20 meter. Binnen de verkeersregels op het water noemen we dit "kleine schepen". Je dient dan ook altijd voorrang te verlenen op grote schepen die dus langer zijn dan 20 meter. Hierbij kun je denken aan passagiersschepen, veerponten, vrachtschepen e.d. Maar let op: Ook aan vissersboten, sleepboten e.d die op dat moment in bedrijf zijn, dien je voorrang te verlenen. Ook al zijn deze korter dan 20 meter.
Voordat je het water op gaat, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Naast het kennen van de voorrangsregels is het ook belangrijk om een vaarbewijs te hebben, vooral als je vaart met boten die sneller kunnen dan 20 km/u of langer zijn dan 15 meter. Het halen van een vaarbewijs zorgt ervoor dat je veilig en verantwoord kunt varen. Voor meer informatie over het vaarbewijs en de vereisten voor het behalen ervan? Lees hier alles over vaarbewijs halen en vaarregels
Stuurboord gaat voor bakboord. Ofwel: rechts heeft voorrang. Dat lijkt dus op de situatie op de weg.
Als je in een betonde (aangegeven met betonningen/kenmerken) vaargeul aan stuurboordzijde (rechts) van het hoofd vaarwater vaart, heb je voorrang op boten en schepen die het hoofd vaarwater op willen varen. Een uitzondering hierop zijn schepen die zelf ook uit een betond vaarwater komen varen. In dat gevel geldt de regel "groot gaat voor klein" weer. Kleine schepen (jij dus) moeten dan op het hoofd vaarwater toch voorrang verlenen aan grotere schepen die van het betond neven vaarwater komen.
Een motorjacht (tot 20 meter) moet voorrang verlenen aan een klein zeiljacht (tot 20 meter) als hun koersen kruisen en geen van de boten aan stuurboordwal vaart. Een grote motorboot (20m.+) of een groot zeilschip verleent in deze situatie dan weer voorrang aan het schip dat van stuurboord nadert. Als een zeilschip op de motor vaart, beschouwen we deze als een motorboot!
Voor de regels op het water tussen kleine motorboten op ruim water onderling geldt dat als hun koersen kruisen en geen van de boten aan stuurboordwal vaart, krijgt de boot die van stuurboord komt voorrang. Rechts gaat dan dus voor! Mocht je voor de eerste keer gaan varen met een motorboot, zorg dan dat je jouw mobieltje met de vaarregels altijd bij je hebt liggen voor het geval dat je in een situatie komt die je even niet kunt overzien.
Een klein zeilschip met het zeil over bakboord heeft voorrang op een klein zeilschip met het zeil over stuurboord. Varen ze met het zeil over dezelfde boeg, dan wijkt loef voor lij, ofwel, het schip dat het hoogst aan de wind vaart, heeft voorrang. Let met al deze termen wel op dat er diverse soorten bootverhuur in Friesland zijn die daarvoor dus wel met de juiste termen genoemd worden.
Als je met je motorjacht of zeiljacht vanuit een jachthaven of nevenvaarwater het hoofdvaarwater op wilt varen, of je wilt het hoofdvaarwater van daaruit oversteken, dag is het niet toegestaan om de andere boten en schepen te hinderen. Kleine schepen moeten overigens altijd voorrang verlenen aan grotere schepen (20m+). Op de rivieren de Lek, Nederrijn, de Waal, en het Pannerdensch Kanaal geldt overigens altijd: Groot gaat voor klein! Maar dat is dus buiten Friesland!
Ga je binnenkort een boot huren in Friesland, overweeg dan eens om Elfstedentocht per boot varen. Een unieke vaarroute door heel Friesland, met alle facetten die onze watersport provincie te bieden heeft. Verdiep je voor vertrek wel in de bedieningstijden voor sluizen en bruggen. Dat kan wachttijd en oponthoud schelen. Sluizen kom je tijdens deze vaarroute overigens niet tegen, bruggen wel. Hou hierbij de brughoogtes goed in de gaten.
We hebben het hier op BotenverhuurinFriesland.nl over de verkeersregels op het water, maar die regels gelden uiteraard over waar je een boot gaat huren in Nederland >>.