Als je voor de eerste keer een motorboot gaat huren, dan heb je vast nog een aantal vragen voordat je vol zekerheid een boot wilt huren en straks goed voorbereid de haven van het bootverhuurbedrijf kunt uitvaren. Wij hebben hier de 15 meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. Mocht je toch nog andere vragen hebben over het huren van een boot, dan kun je die ook bij de verhuurder van de boot stellen, voordat je de boot definitief gaat huren.
De midweek voor het het huren van een motorboot is meestal van maandagmiddag t/m vrijdagochtend Er zijn ook verhuurders van motorboten waarbij de midweek t/m het einde van de donderdagmiddag is. Als je een boot gaat huren dan staat dat er altijd wel bij genoemd.
Als je voor een weekend een motorjacht of zeiljacht gaat huren dan vertrek je meestal op vrijdagmiddag tussen 16.00 en 18.00 uur. De tijd voor de terugkomst van het weekend is vaak op maandagochtend om 09.00 of 10.00 uur. Het komt ook voor dat de periode van het weekend eindigt op zondagmiddag rond 17.00 uur.
Als je een motorboot of zeiljacht voor een week wilt huren, dan zijn de vertrekdagen vaak zowel op maandagmiddag als op vrijdagmiddag. Vaak is er in het hoogseizoen slechts 1 dag voor de afvaart. Dit verschilt per bootverhuurbedrijf. Een aantal hebben in het hoogseizoen wel 2 vertrekdagen en anderen juist het hele jaar maar 1 dag als begin van de huurperiode. Omdat er diverse soorten bootverhuur in Friesland zijn, check dat per bedrijf voordat je een zeiljacht of motorboot gaat boeken.
Foto: Yachtcharter 2000 een vloot met maar liefst 16 motorjachten
De huurprijs van een midweek of weekend zijn bij de meeste yachtcharters 60 % tot 65% van de weekprijs van de boot. Uiteraard verschilt dit per bootverhuurder, maar dit dekt wel het grootste deel van alle bootverhuur tarieven. Er is natuurlijk ook verschil in de dag van afvaart. Dus daardoor kan de huurprijs van de boot ook in afwijken.
De regels rond het vaarbewijs zijn bij het huren van een boot exact gelijk als wanneer je zelf een motorjacht, zeiljacht, waterscooter, jetski e.d. hebt. Als je een boot gaat huren vanaf 15 meter lengte of de boot of waterscooter kan 20 kilometer per uur of sneller varen, dan moet de bestuurder van de boot in het bezit zijn van het vaarbewijs 1.
Je mag op iedere leeftijd de cursus vaarbewijs volgen. Dat geldt ook voor het afleggen van het examen. Maar voor het besturen van boten waarbij je het vaarbewijs nodig bent, geldt wel een minimum leeftijd van 18 jaar en ouder. Daarom krijg je het vaarbewijs pas toegezonden als je 18 jaar bent geworden. Zo wordt er dan ook niet mee gefraudeerd.
Foto: De Driesprong Yachtcharters luxe motorjachten
Als je met een motorjacht of zeiljacht van minder dan 15 meter lengte gaat varen en de boot kan niet sneller varen dan 20 kilometer, dan ben je ook op het IJsselmeer geen vaarbewijs nodig. Maar is de boot sneller dan die 20 km en is de lengte 15 meter of langer, dan moet je voor het IJsselmeer niet vaarbewijs 1 hebben maar vaarbewijs 2.
Als je een boot gaat huren en je vaart schade, dan is de eigenaar van de boot altijd aansprakelijk voor de schade. Het verhuurbedrijf dus. Hiervoor is de borg bedoeld die je moet inleggen voordat je met de huurboot vertrekt. Veroorzaak je geen schade dan krijg je de borg terug. Als je schade vaart waarbij de andere partij aansprakelijk is, dan staat de borg hier uiteraard los van. De verhuurder van de gehuurde motorboot of zeilboot handelt dit dan zelf af.
De borg valt niet onder de kosten bij het huren van een boot. Deze krijg je terug als de boot zonder schade weer terug gebracht wordt. Is er wel schade gevaren en heb je zelf schuld aan deze schade, dan wordt de borg ingehouden. Uiteraard afhankelijk van de kosten die de schade voor de verhuurder met zich mee brengt. Is het schadebedrag hoger dan het bedrag van de ingelegde borg, dan wordt de borg ingehouden en is het restbedrag van de schade voor rekening van de verhuurder. Als u schade vaart, neem dan direct contact op met het bootverhuurbedrijf. Zij kunnen je dan goed adviseren wat je moet doen.
Foto: Ottenhome Heeg de grootste verhuurder van zeiljachten in Friesland
Afhankelijk van de lengte, het luxe niveau en leeftijd van de boot, kan de verhuurder vooraf een praktische vaarles geven. Zorg wel dat jullie je vooraf alvast verdiepen in de verkeersregels op het water, verkeersborden en andere regels op het water. Deze praktijk instructie kan op de dag van jullie vertrek plaats vinden.
Een schipperstraining gaat verder dan alleen adviezen en een klein rondje varen. Je gaat 2 á 3 uren varen met een gediplomeerd vaarinstructeur. Je leert in praktijk de situaties bij de bruggen, praktische vaarregels, aanleggen in smalle jachthavens, etc. Heb je al enige ervaring, dan kun je kiezen voor een opfriscursus van 2 uren. Zonder ervaring wordt een schipperstraining van 3 uren geadviseerd. Het resultaat is in ieder geval een zorgeloze en relaxte vaarvakantie.
Als je een motorboot of een zeiljacht wilt huren voor een unieke zeilvakantie in Friesland, dan wil je er zeker van zijn dat je een mooi schip huurt. Een boot van binnen en buiten bekijken is bij de meeste bootverhuurders wel mogelijk. Uiteraard na het maken van een afspraak. Een proefvaart maken terwijl de boot nog niet geboekt is gaat wel heel ver. Daar zullen weinig bootverhuurders aan meewerken. Maar je kunt de vraag uiteraard altijd vrijblijvend stellen aan een bootverhuurder. Wellicht kan het mogelijk zijn in het hoogste segment met luxe jachten of als je de boot voor een langere periode wilt huren.
Of een hond aan boord van een boot is toegestaan verschilt per bootverhuurder en vooral ook per boot. Kijk dus goed of een hond in een huurboot is toegestaan voordat je de boot boekt. Vaak wordt een kleine hond wel toegestaan en een grotere niet. Bespreek dit goed met de verhuurder om problemen bij de afvaart te voorkomen. Je moet wel extra kosten betalen voor een hond aan boord als je een boot gaat huren.
Gemiddeld verbruikt een motorboot circa 5 liter diesel per uur varen. Je vaart circa 4 á 5 uren per dag op een motorjacht. De eerste en laatste dag vaak iets minder. Ga maar uit van maximaal 32 uren varen per week x 5 liter per uur. Dat komt dan op circa 160 liter diesel per week. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een duurzame vakantie in Nederland of elektrisch varen in Friesland.
Een open motorboot of sloep, korter dan 7 meter, die een maximale snelheid kan varen tot 13 kilometer per uur, mag je varen vanaf 12 jaar. Voor grotere boten moet je minimaal 16 jaar zijn en aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ga je een sloep huren, lees dan eerst het artikel over de verschillende sloepen die je in Friesland kunt huren.
Het team van BotenverhuurinFriesland.nl en LastminuteVaren.nl hoopt dat we in dit artikel een antwoord op jouw vraag hebben gegeven. En wellicht heb je het hele artikel gelezen en heb je zo veel informatie en kennis opgedaan voor wanneer je een boot gaat huren. Kijk in het overzicht voor het huren van alle soorten boten >>.